Planinsko društvo Jesenice
Cesta železarjev 1
4270 Jesenice
tel: (04) 5866070,
fax (04) 5866071,
gsm: 041 733 036,
plan.drustvo@siol.netAvsenikovi zvoki na srečanju jeseniških planincev na Golici

Člani Planinskega društva Jesenice smo v soboto, 29. avgusta, pri koči na Golici organizirali tradicionalno avgustovsko srečanje jeseniških planincev in drugih ljubiteljev gora. Glavni namen je promocija zdrave rekreacije in pohodništva v osrčju Karavank, ob tej priložnosti pa se spomnimo dolgoletnega zavzetega člana, večletnega predsednika in zaslužnega za izgradnjo koče na Golici Janeza Košnika. Letošnje srečanje je bilo s še posebej bogatim programom, s katerim smo počastili 110 letnico izgradnje Kadilnikove koče na vrhu Golice in šestdeset letnico nastanka Avsenikove polke na Golici. Kadilnikova koča je v takratnih časih veliko pomenila za bodrenje slovenske narodne zavesti in za organizirane začetke planinstva v Karavankah. Koča je bila med drugo svetovno vojno požgana, jeseniški planinci smo leta 1984 nižje na pobočjih Golice zgradili novo.

Čudovita sončna nedelja je na Golico zvabila več kot osem sto planincev. Veliko se jih je najprej podalo na vrh Golice, kjer smo letos postavili spominsko tablo z opisom Kadilnikove koče in predstavitvijo staroste slovenskih planincev Franca Kadilnika.

Na srečanju pred sedanjo kočo našega društva na pobočjih Golice je zbrane najprej nagovoril predsednik Planinskega društva Jesenice Vlado Hlede, zatem sta zbrane pozdravila podžupanja Občine Jesenice gospa Vera Pintar in predsednik meddruštvenega odbora gorenjskih planincev France Benedik. Pavel Dimitrov, dolgoletni član društva, nekdanji vrhunski alpinist , gorski reševalec, večletni predsednik in zaslužen za razvoj društva, predvsem gradnjo koč, je strnil nekaj vtisov o poteh na Golico in gradnjo koče. Program srečanja je povezovala znana in priljubljena voditeljica prireditev Branka Smole.

Člani društva smo bili še posebej počaščeni, da se je vabilu odzval ansambel Saše Avsenika in tako smo skupaj pridali kamenček v mozaik bogastva Avsenikove glasbe ob letošnji 60 letnici nastanka legendarne polke na Golici, ki nosi ime po tem priljubljenem vrhu v Karavankah. V čudovitem gorskem ambientu Golice je ta polka še posebej lepo zazvenela prav tako vse druge, predvsem Avsenikove skladbe, ki jih je ansambel namenil ta dan zbranim na srečanju pri koči. Sašo Avsenik je v pozdravnih besedah izrazil čast, da je lahko ta dan s svojim ansamblom navzoč na srečanju in povedal tudi nekaj besed o polki, za katero je njegov dedek Slavko Avsenik dobil idejo za pletilnim strojem v tovarni nogavic Tonosa v Ljubljani. Člani društva so se na srečanju odzvali tudi na pobudo po smrti Slavka Avsenika, da bi glede na priljubljeno polko na vrhu Golice zgradili novo planinsko kočo in jo poimenovali po Slavku Avseniku. Kot je poudaril predsednik Vlado Hlede, je stališče društva, da ob vsem spoštovanju do spomina na velikana slovenske narodno-zabavne glasbe Slavka Avsenika in do največkrat predvajane skladbe na svetu Na Golici, gradnja koče vrh Golice ne bi bila primerna in smotrna. Predvsem zato, ker  sredi pobočja Golice, le dobre pol ure hoda z vrha, že stoji naša koča, za katero vzorno skrbimo več kot 30 let in ponuja planincem in obiskovalcem Golice prijeten počitek pri vzponu na vrh in ob vrnitvi v dolino. Pripravljeni smo, da Slavku Avseniku in njegovi Golici damo primeren in trajnejši poudarek v sami koči, seveda z dovoljenjem in v sodelovanju z njegovimi sorodniki.

Letošnje srečanje pri naši koči je izjemno uspelo, veseli smo pohval, ki smo jih dobili od planincev in naša želja je zagotovo, da ga vsaj v takšnem obsegu in upamo tudi ponovno z ansamblom Saše Avsenika, spet ponovimo že prihodnje leto. Hvala tudi vsem, ki so pomagali pri izvedbi.

 
Janko Rabič
            


Nekaj utrinkov s sobotnega Dneva Jeseničanov pri Koči na Golici
- 29.08.2015


 
  

 
 
 

 

 
 

0 komentarji:

Objavite komentar

Obvestila, razno...

VABIMO VAS, da članarino za leto 2018 poravnate v pisarni društva v času uradnih ur:
SREDA od 08.00 do 11.00 ure in od 15.00 do 18.00 ure
PETEK od 08.00 do 12.00 ure
ali nakažete na naš TR št.: SI56 6100 0000 9477 926 sklic 00 242200-2018

Vse o članarini si lahko preberete na:
https://www.pzs.si/vsebina.php?pid=2

Namenite 0,5 % dohodnine PD Jesenice - do 31.12.2018 pošljite Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacijo - hvaležni vam bomo!

  Naše planinske postojanke:

  - Zavetišče pod Špičkom - ZAPRTO
  - Koča na Golici - ODPRTA
  - Koča pri izviru Soče - ODPRTA
  - Tičarjev dom Vršič- ZAPRT
  - Erjavčeva koča - ODPRTA

  Zahvaljujemo se za obisk in se priporočamo!

  Naši bivaki:

  Bivak 1 … ODPRT

  Bivak 2 … ODPRT

  Bivak 3 … ODPRT

  Bivak 4 … ODPRT


  Naši sponzorji:

  Zavarovalnica Triglav, d.d.logo